Followers

Sunday, June 13, 2010

Keladi Kemahang

Apa pulak berbungkus dalam daun keladi.

Pagi tadi pergi ke Pasar Tani Kuantan. Nampaklah ada benda berbungkus dalam daun keladi te.
Rasa-rasa sedap kalau suruh orang rumah masak tengahhari ini. Tapi hari ini banyak sangat jemputan kenduri kahwin, jadi tangguhkanlah menu ni ke minggu depan.

Dalam daun keladi te ada sulur keladi . Keladi tersebut bukan sebarang keladi. Kalau salah keladi tak tahulah apa nak jadi. Keladi yang digunakan untuk membuat masakan ini adalah keladi kemahang. Konon kononnya keladi kemahang berasal dari kampung Kemahang, Kuala Lipis. Tentu di kampong Kemahang banyak keladi seperti ini.

Sulur keladi ini boleh dimasak asam .. sedap . Tapi kalau campur dengan tempoyak pun lagi sedap dan pekat sikit.

Masakan ini bukanlah satu perkara asing bagi orang Lepih, Raub dan Bentong.

32 comments:

Guru said...

rasanya sama ke dengan keladi yang batang keladi yang biasa tu?

Maiyah said...

mmg sedap.. bab tempoyak tu yg x thn..

Aku Anak Pahang said...

Org jerantut jgn dilupa weh..kawan x pasti keladi di tmpat lain gatal ker tidak kalau di jerantut ini pun ada tmptnya sahaja yang boleh buat gulai asam tempoyak keladi. mmg best.

zulkbo said...

salam..
nampak sedakk ni weh
belum masok lagi..kalau
dah masak lagi YUMMIEEE..
he he he..

sha said...

Alaaa..saper nok masok ontok kawan nih...

terokai seni said...

koi suka ngat makan keladi, ketnya tak tau ke jenihnya

err, keladi hok warna jingga tu ke

endiem said...

a kl citizen.
Tak sama kot.. kena tanya Lipis lady.

endiem said...

Maiyah..
kalau campur tempoyak .. lagi sedap.. mak mertua lalu belakang pun tak sedar.

Nerzhul said...

tak kene gaye tak tahan gatal tekok makan keladi kemahang ni.

endiem said...

Yassin..
Nak masak keladi kemahang ni pun kena pakai petua jugak, kalau tidak gatal. Aok tak kan tak tahu..

endiem said...

Zulkbo..
Poh paleh aok, sedak hingga menjilat siku.

Relevan said...

Keladi boleh menjadi Gatal..jika orang yang memakannya terserlah kegatalannya..

AuntieYan said...

Salam En. Endiem,

Saya suka jugak dengan sayur keladi ni. Yang saya tahu, kalau namanya kemahang, dia agak kehitaman sikit, keladi biasa tu kehijauan lembut.

Kemahang ni saya tak pernahlah pulak masak. kalau keladi biasa tu dimasuk asam rebus untuk Cik Din nya. Saya pulak lebih suka buat masak lemak cili padi....sedappppp!

Anonymous said...

Salam endiem,

Yang dibungkus tu ubi keladi atau batang keladi?

Di Pasar Kedai Payang Kuala Terengganu ada dijual ubi keladi rebus, rayanya dijual pada hari Sabtu saja. Selalunya ubi ni dibeli dan dibuat pengat keladi.

Kak ani pula suka makan masakan batang keladi ni, cuma akak alah sikit. Orang lain yang makan dari masakan yang sama tak gatal sedangkan akak akan rasa gatal sehingga mencekik leher, Minum air panas baru hilang.

Tapi nasib baiknya makan isinya tak gatal pulak. Itulah kasihnya Allah, dapat juga kita rasa sebahagian keladi tu walaupun tak semua.

saharul said...

salam rodong...paling minat, gulai keladi masak asam....bapok le bes nyer weh...

endiem said...

Sha..
carik cariklah mak angkat yg pandai masak.

endiem said...

cemomoi..
Ni keladi kemahang, banyak tumbuh dalam paya.

endiem said...

Nerzhul..
gatal tekak tak pe lagi.

endiem said...

relevan..
Petua dia bila masak jangan garu garu, barulah tak gatal.

endiem said...

Auntie yan
salam .. koi (saya) pun tak pandai masak.. makan bolehlah.

endiem said...

Kak ani..
yang dalam bungkus tu sulur atau pucuk keladi. Yang itulah dibuat sayur keladi. Daun keladi tu hanya sebagai bungkusannya saja..Orang orang belah Lepih, Raub Bentong dan Jerantut pandai masak.

endiem said...

Cik gu jang ..
kalau lawan dengan ikan lampam goreng, baru sedak.

ummu said...

sedapnya teringat masak keladi asam pedas masa kat kampung saya dulu.tapi kalau keladi yang macam saudara endiem terangkan saya tak pasti ada tak kat kampung saya.

piewahid said...

salam rodong,
lamanya koi xdan jenguk aok!
mintok2nyer sihat dan ceria sokmo.

keladi kemahang tu lah makanan koi kecik2 dulu. skang ni jrg2 la sikit....

penjejak maya said...

salam,

tak pernah lagi makan spesies keladi kemahang ni hehe

Hashim Zabidi said...

Saya nih ha orang Budu Benta Lepih, dah tak makan keladi "NO Class" lah makan keladi.

Umumnya keladi itu gatal. Sesiapa makan gulai keladi kalu tak rasa gatal, bukan keladi namanya.

mazru said...

salam..

keladi kemahang ni kat Kg Sega rm4 seikat...

mehel..kat kontan te brp regenye endiem?

Ateh Nour said...

Assalamualaikum,

Cantiklah pulok bungkusan daun keladi tu, telior pulok rasanya nok makan gulai tempoyok keladi...

zulkbo said...

Hari ini hari khamis..
hari esok hari jumaat..
hari ini kenangan manis..
hari esok membawa berkat.

Cik SHiNJU said...

Salam...

koi x penoh mkn keladi...
ntoh goner la rasanye yek...


p/s - sila amik award kat blog koi...

Anonymous said...

saya orang kampung kemahang.rumah kat tebing asah.klu nak ikut mmg keladi nie tak gatal langsung pun.ia bergantung pada air kat tempat keladi tu.klu taknak gatal makan la lambuk.comfirm tak gatal..

Anonymous said...

Ye betul..Bukan takat air tempat tu je, empulur tu kena tengok juga amik kt perdu yg mane?perdu berbuah ke tidak..pastu..kalu gatal sesikit tu adatlah makan keladi..Kalu x tahan bubuhla menda lain neutralkan getah (racun gatal)dia...mcm letak pinang ke..etc