Followers

Wednesday, May 20, 2009

Apa nak makan ?

Kalau ada orang dari luar yang datang ke Pahang, Isyaallah tak akan lapor punye. Kerane Pahang ni kaya jugak dengan makanan serta masakan yang sedap. Kalau belah-belah Lepih , Benta, Raub tu lauk yang paling best tu ialah " Ikan baung masak asarom". Bak kata orang "Pak mertua lalu pun tak nampok".

Ket nye masakan lauk asarom ni femes kat Batu Talam, Ulu Sungai, Benta dan belah Jerantut. tu kat Ulu Tembeling, Mela dan Pula Tawar. Kat Jerantut tu kala gi kat restoran Mak Anjang , bole lah dapat rasa lauk ikan baung masak asarom, tapi kena datang awei sikit nanti tak dan.

Kena pulok sayur, pisang muda masak lemak ke, pucuk paku atau pucuk ubi masak lemak ikan masin grenti jilat siku punye. Tapi kalau dapat keladi kemahang elok gak.

Lawan pulak dengan sambai itam belimbing buluh.. nanti grenti carik mak mertua orang sana.

5 comments:

hai said...

saya pernah makan gulai asamrom ni kat belah ulu tembeling,tapi bukan baung,cam sayur2.tak tau sedapnya celah mana...dari suapan pertama sampai kesudah,pedas giler...
heran juge,ramai org pahang tak reti makan ikan sungai..ruginya...

endiem said...

sesekali kena memanglah rasa tak sedap.. cuba lah dua tiga kali kot

usop said...

asamrom dgn sambal itam belimbing rebus ni memang la sedap. tapi nak membuatnya payoh weh. buah getoh tu kena titik dulu, abmik isi,lepas tu kena jemor pulok. dah kering kena tumbuk sampai beminyok. nak buat belimbing itam tu, buah belimbing buluh kena rebus lama..dekat 4,5 jam jugok la. baru boleh simpan lama..tapi bila dah masok..pepaleh sedapnya..

endiem said...

Koi tahu makan je.. nak buat tak reti.

ucop said...

Nok pulok makan free ye?? pe paleh la sedapnya..