Umat Islam kenalah berhati hati dengan kandungan bahan-bahan dalam makanan dan minuman yang dikeluarkan oleh pengilang, agar ianya betul betul halal untuk dimakan. Kandungan bahan bahan tersebut biasanya ditulis dan boleh disemak pada kotak atau bungkusan produk tersebut. Produk produk dari Malaysia biasanya tidak ada banyak masalah, kerana kita boleh menyemak pada logo halal yang dikeluarkan oleh pihak JAKIM dan kandungan bahan bahan yang digunakan dinyatakan dengan jelas.
Bagi produk produk yang diimpot luar negara pula juga dinyatakan bahan-bahan yang digunakan berserta dengan kod kod yang mendetailkan bahan tersebut. Kod ini telah digunakan di kebanyakan negara didunia.
Berikut adalah kod bagi lemak babi.
E100, E110,E120,E140,E141, E153,E210, E213,E214,E216,E234,E252,E270,E280,E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E 472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E904.
4 comments:
baru ni koi terperasan kat keju kraf single tu ada tulisan kecik E?? pada ingredient dia...tapi x perasan le E berapa...kat depan mmg ada logo halal!!
Salam rodong...
tq krn share info...
nak kena salin dlm hp kod2 nih...
sok2 p beli brg senang,dh ade panduan...
betul pokcik
koi stuju sgt ngn mnde2 gini kite kene alert
bahaya
takut jd daging ;(
Salam rodong...
Molek ngat nei panduan bergune utk semua TQ.
Post a Comment