Followers

Wednesday, April 14, 2010

Mee Calong

gambar ikhsan google

Kebesaran bagi orang orang belah Beserah ialah Mee Calong. Di tempat tempat lain mungkin payah nak mendapat makanan yang bernama mee calong ini. Kalau ada pun mungkin dibeberapa gerai dan restoran sekitar bandar Kuantan, seperti di Tanah Putih Feri dan gerai Tg. Api. Itu pun mungkin penjualnya berasal atau mendapat resipi dari Beserah. Manakala di bandar bandar lain seperti Lepih, Jerantut dan Raub perkataan Mee Calong pun jarang atau tak pernah didengar.

Di Beserah, gerai yang menjual mee calong, memang banyak. Dari angka yang tidak resmi adalah dianggarkan lebih dari 20 restoran dan gerai yang ada menyediakan menu mee calung , seperti di gerai stelit, kg masjid dan beberapa tempat lagi.

Selain dari mee atau bihun , bahan utama untuk membuat mee calong ialah ikan yang dibuat bebola. Bebola ikan ini dibuat sendiri oleh penjual dengan kandungannya 100 % ikan. Dan bukannya bebola ikan yang dibeli dari pasaran. Selain dari ramuan tadi, dibubuh juga tauhu dan perencah lain.

Resepi yang sebetulnya taklah koi tahu sangat, tapi kalau nak makan tu bolehlah ajak koi.

28 comments:

sha said...

Uiihh!!!..terlior kawan nak try mende nih...

a kl citizen said...

mee calong memang favourite suami.
patut endiem carikan resepinya sekali selain mencari statistik tak rasmi bilangan gerai yang menjualnya

ummzaid said...

ajok koi sekali.. :D

hai said...

kat mana paling sedap ek...x penah try lagi!!

piewahid said...

koi xpeghenoh try lagi ni agoknyer.
mcm sedakkk...je!

zulkbo said...

salam..
sedapnya..boleh bawa pulang??
he he.....

maiyah said...

ajak kita sekali..

cemomoi said...

waaa tak pnah cuba lagik ni, lepak kuantan tak ander hok kabo test mee nih

Hashim Zabidi said...

mee calung Baserah
keh cuba dah
rasanya sedap harganya murah
gi lah kalau tak pernah...

relevan said...

Betul kata Pak Hashim.. 2 mangkuk selamba jer..

endiem said...

salam rodong..

sha..
bolehlah .. sedap hingga menjilat sudu,

a kl citizen..
nak cari resipi , bukannya mudah, dema tu tak nak kabor, kalau nak pun kena kerja dua tiga bulan kat gerai tu.. barulah boleh copy resipi.

endiem said...

ummzaid..
boleh ... bila, esok yek..

hai..
aok , duduk kat kuantan pun susah jugak yek... cubalah sekali.

endiem said...

piewahid..
cuba terai test sekali, mesti nak lagi.

zulkbo..
boleh bungkus.. kalau nak... isi dalam plastik..

endiem said...

maiyah..
boleh kita pergi ramai ramai..

cemomoi..
di Kuantan kena cari kedai yg. betul, tapi kat Beserah mmg banyak gerai yg jual mi ini.

endiem said...

Pak hashim..
Betul cakap aok te, tolong kempen hak orang kita.

relevan..
bila aok datang kuantan, helo lah boleh koi belanja.

Pak Man laksam said...

Pak Man dah cuba....sedaaapppppp!.

qaseh mas said...

sedappp.saya pun cuma tau makan jerk.:)

Kak Nora said...

Mee Calong terkenal di Kuantan. Seorang sahabat saya ada gerai 'Mee Calong Beserah' di food court Dataran Gambut.

Cik SHiN~JU said...

mcm sedak jer mi calong nih..
lenkali p beserah koi msti cari..
koi ade mak sedara sepupu kat Kg Masjid tu...

Fadh said...

1995, koi tggl di besroh...mmg sedap mee calong nie...boh sambal dia banyok2...pergh...mmg sedap sgt2

Kekacang said...

Koi mohon maaf, lari tajuk sikit. Lawat http://baitulhusnabktskl.blogspot.com Rumah Anak Yatim Perempuan di Kuantan.
Mohon dilink ke web ini.

endiem said...

Pak man, qaseh mas,kak nora,cik shin, Fadh..
hanya kongsi pengalaman merasa je..
nak buat belum tentu jadi lagi.

kekacang.
Insyallah.

Miecyber said...

Koi nak try jugaklah Mee Calong...

neyra shazeyra said...

ehem2 mcm kenal je gambar HAHAHA

Anonymous said...

mok keh org lepih tp nikoh ngan org beseroh... thn 1998-2003 mok keh meniaga warung kt tepi pantai kg baru beserah. dier ande buat jual mi calong ni dulu. dier blajor ngan keluarga arwah ayah keh dulu... tp skang mok keh doh pindoh dok ke lepih.. lame doh tok merasa mi calong mok keh ni... payoh nok cari ikan segor nok buat

ZULKAFLI ABD RAZAK -Moderator said...

Maka aku masak sokmo. Orang Terengganu panggil TUMIS LAKSA. Masakan mak aku memang sedap jika dibanding dengan yang moden ni. Ikan selayang tumbuk gentel dgn lada hitam tumbuk huhhhh terliur....

Anonymous said...

salam nk try rasa mee calong dtanglh kt gerai sy ,,astaka satelit ...no 5..tp ari isnin n selasa tutup ...

Anonymous said...

ada 1 gerai dekat beserah..area belakang esso (ke mobil)tu..tak ingat nama dia..Pak Mat ke Pak Ngah..kecik je kedainye..
tapi saya rasa memang lagi sedak dari kedai Mak ngah..tetiap kali balik kontan mesti pegi makan sana...