Followers

Thursday, March 25, 2010

Waktu Bera

Untuk menyahut seruan piewahid supaya di tulis tentang menara jam di Negeri Pahang atau di Malaysia, setakat ini koi baru merakamkan 3 buah menara jam di negeri Pahang. Insyaallah akan koi usahakan yang lainnya kelak.

Sebagai mana Kuantan dan juga Pekan, Bera jugak mempunyai waktunya yang sendiri. Waktu Bera boleh ditengok dengan jelas dari jauh, sejauh 50 rantai melalui jam yang terpampang pada menara di bangunan pejabat Majlis Daerah Bera di Bandar Bera. Waktunya tepat dan serupa dengan waktu jam tangan kebanyakan orang-orang di Malaysia.

Waktu Bera yang dipampangkan melalui jam besar ini, menunjukkan keperihatinan orang orang Bera seperti, Mazru, Fadh, Cikgu Haji Jang , Al Mankaraqi dan rodong-rodong yang lain kepada kepentingan masa. Semoga orang orang Bera akan terus maju dengan simbol jamnya yang besar itu.

Tapi bila ada orang Kedah yang menyebut perkataan Bera kenalah hati hati sikit. Mungkin sebutannya bra itu akan disalah ertikan oleh orang orang perempuan disini , sebagai anak baju pulak.

26 comments:

piewahid said...

slm,
t kasih la deme tolong promote koi (malu lah pulok!) pahter tahniah atas usaha gigih demeh :)

Jejaka Desa said...

Molek2 la weh nyebutnye.Saloh kene gelok la.Ha..ha..ha..

Mazru Majid said...

salam..

amboi..bile mase endiem lepas ke Bera nih..takde pulok ngabo ke koi..kalo tidok bole la kite kuor ngeteh..

Asalnye area tempat nih nama Kerayong..

terima kasih la promote kampung kelahiran koi nih..

hehehe

Mazru Majid said...

kalo tambah "K" ujungnye te lagi la naye...hahahhaha

relevan said...

Wabe aok endiem..nak keBera tentu lalu Temerloh..ngapa aok tak 'hello' kawan sekali..boleh kawan ngikut aok..

pB said...

Salam ....


lawo jam tu




blog pB dah jadi private. pB nak invite demo. Nanti emailkan alamat email ke pB , buleh ...

aidarahm@tm.com.my

endiem said...

piewahid..
blog aok dah top dalam carta member of search malaya.. tahniah jugaklah.

INTAN RH said...

Moga Bera terus ceria dgn Dato Ismail Sabri..hehe

:P

endiem said...

Jejaka..
orang pahang dah biasa dengan sebutan bera, tapi kalau org belah utara lain sebutannya.

endiem said...

Mazru..
sorilah kerana dah melanggar kwsn aok. Koi datang ke bera emergency sangat , tak sempat nak beritahu rodong2 dan program terlalu padat, hanya sempat jumpa beberapa org rodong dan YB Fadhil.

Masa nak balik ribut terlalu kuat menyebabkan banyak pokok tumbang di sepanjang jln menghala ke temerloh.

Koi balik pun ikut kuala bera.

endiem said...

relevan..
sorilah.. masa koi sampai kat temerloh pagi sangat lagi baru pkul 6.40, Balik pulok ikut kuala bera lalu ikut chenor.

endiem said...

pB..
tq.. insyaallah.

endiem said...

intan..
Betul.. bera ramai pemimpin yg berkelibar, termasuklah D.O nya yang alim.

Che' Pit said...

maktab tempat CP keja ada cawangan di Bera.. tahun lepas ada handle program MRSM kat kompleks sukan bera.. tapi tahun ni dalam jadual CP, takde lak kena ke cawangan bera.. asyik ke cawangan utara jer, huhu..

Finaz said...

menara tuh dah wujud dari sebelum merdeka ke? Saya tak pernah pergi sana InsyaAllah someday..

LIPISLADY said...

Assakamualaikum, Acu aok ke lepih pulok endiem,, pasti aok dapat kelainan tentang jam dilepih, bukan menaranya yee..tapi jamnya...keh tak buleh no kabo disini..sebab rahsia orang lepih...

zulkbo said...

salm endiem..
BERA dan bra....
he he..lawok tu..

Hashim Zabidi said...

Boleh tahan lama ke jam tu, endiem. Jangan jadi jam yg nak diceritakan oleh Lipislady tu yang menjadi mercu tanda bandar lipis.

Keh gelak aje...

al-lavendari said...

semalam saya balik dari kuantan, melalui temerloh, bera, teriang, kuala pilah dan senawang. bandar bera sekarang ini amat pesat membangun. padang golf pun dah ada.

p/s: kalau anak baju ada, anak seluar tak ada ke ?

hai said...

2 org anok koi lahir di bera!!

endiem said...

CP..
mungkin masa lain boleh datang bera lagi.

Finaz..
Tempat tu baru di bukak sekitar 10 tahun dulu. sebelum ni itu kampong orang.

Lipis lady..
Insyaallah satu hari nanti sampailah koi ke Lepih, bolehlah snap gambar jam.

endiem said...

zul..
orang pahang sebut biasa je..

Pak hashim..
Setakat ini ok je.

Pak Hamzah..
anak seluar tentulah kecik dari ayah seluar hahaha.

hai..
bera atau tempat lain ic 06 jugak.

abu muaz said...

bera.....
tak pernah sampai lagi ni.

Kunang-Kunang said...

Salam endiem

Kak ani ketinggalan sungguh tak tahu ada tempat nama BREA. Yang akak tahu cuma Tasek Bera.

Bagus juga endiem bawa cerita tempat2 di pahang ni sekurangnya orang yang tak tahu seperti kak ani ni tahu ujudnya satu-satu tempat.

Orang terengganu perkataan "BERA" maksudnya malu.

a kl citizen said...

tak pernah jejak ke sini lagi...

endiem said...

Abu..
jarak bera dari temerloh kira 40 km menghala ke bahau.

Kunang-kunang
Kadang orang panggil bera muka..

a kl citizen.
datanglah ke bera.. bera sedang pesat membangun.