Followers

Monday, September 28, 2009

Petua Melembutkan Daging

Hari raya baru saja berlalu. Sekarang ini ramai godong godong membuat rumah terbuka atau open house. Bagus benar buat rumah terbuka ini, kerana kita dapat merancang untuk melayan tetamu yang datang. Kawan-kawan yang tak berkesempatan datang pada hari raya, boleh datang pada rumah terbuka ini. Taklah datang secara runcit-runcit, dan kita boleh menyediakan makan minum untuk tetamu kita itu secara sekali gus.

Biasanya , jika buat rumah terbuka, banyak menu yang berasaskan daging, seperti sate, rendang, dendeng, gulai kawah, opor, kurmak. Kalau memasak gulai kita perlulah berhati-hati supaya daging yang yang dimasak tersebut menjadi lembut dan empuk. Barulah sedap dimakan. Daging yang tidak dimasak dengan sempurna akan menjadi keracunan makanan dan kalau tidakpun ia akan menjadi keras, liat macam getah sekerap.

Kebanyakan orang tua tua dulu menggunakan petua petua untuk menjadikan daging yang rebus atau masak akan menjadi empuk dan lembut. Antara petua petua yang didapati berkesan ialah:-

1. Buboh daun betik,
2. Buboh daun nangka
3. Buboh Panadol
4. Buboh tempurung kelapa.

Janganlah pulok mencuba petua-petua baru yang tak pernah buat dek orang seperti buboh air bateri, buboh 2 titik minyak 2T atau ubat batuk dan sebagainya.

Tapi koi tak naklah menjawab, jika ada godong godong yang bertanya petua bagaimana pulok nak keraskan daging.



9 comments:

eL said...

Patutlah daging liat manjang. Tak bubuh daun betik, daun nangka, panadol atau tempurung kelapa. Tempurung tu rebus sekali ke?

INTAN RH said...

Petua koi, buh buah kurma... :)

Cikgu Jang .. said...

kot liat lagi, tok usoh susoh2...koi biasa gaulkan je cuka kemudian perap aje dalam 2,3 jam..

Webmaster@Echam said...

Hohoho... petua bubuh air bateri yang koi tok buleh tahan tu...

endiem said...

eL..
Jangan buboh semua sekali, kot nanti jadi gulai tempurong pulok.. buboh sikit je ambik berkat..

Intan..
boleh jugak kot..tak pernah cuba.

Cik gu jang..
kalau lembu tua daging dah liat .. buboh cuka makan, boleh kot.

Webmaster@echam..
Lor lamanya aok beraya..

Tirana said...

First time dengar nak lembutkan daging guna panadol dan tempurung kelapa. Kalau daun betik dan daun nangka selalu la dengar. Nanti nak buat experiment dengan panadol dan tempurung kelapa tu.

relevan said...

kwn dulu lomor dengan minyak brek..lembut je daging..

** rebus daging dgn air kelapa pun boleh lembut juge..

McBudu said...

Bubuh Softlan, atau Daiya, lupakan yang lain.... :-)

endiem said...

Tirana..
Cuba trylah guna panadol atau tempurung..

releven..
Koi tak pernah cuba lomor daging dgn minyak brek.. bimbang susoh nak mamoh rendang.

McBudu..
Aok jangan buat petua gitu, nanti ikut dek orang berbuih kawah..